/

De spirituele kaart trekken…

Joh. Sta er gewoon boven. Zie het als een compliment”.

“Weet je, alles is er al he? In de energie”.

“Het is iets in jou wat dit kennelijk aantrekt, spiegelt. Wat gezien wil worden”.

“Alles en iedereen komt op je pad met een reden en om je iets te leren.”

“Let it go, focus op het positieve. Dit is verspilde energie en zo trek je het alleen maar meer aan”.

Begin deze week gaf ik een grens aan. Dat deed ik eerst persoonlijk door degene die één van mijn concepten bewust zowel qua omschrijving als qua naam als qua vormgeving had overgenomen op te bellen en daarna toen dat niet werkte online. Voor mij eerlijk gezegd best een stap want confronteren is niet één van mijn sterkste kanten. Ik zoek het sowieso ALTIJD eerst bij mezelf:

‘tja wie ben ik?’ en ‘wat als ze dan’ of ‘is dit mijn ego die hier met me aan de haal gaat?’

Vervolgens denk ik ook al snel: ‘pfff daar gaan we weer, wat een gedoe, ik ben met iets groters bezig en ik heb écht geen zin en tijd om me hiermee bezig te houden.’ En daarnaast geloof ik absoluut in intentie en energie. Dus overall gezien denk ik bij kopieer gedrag: joh, doe je best. Ik weet uit welke intentie dit is ontstaan en geboren, welke gelaagdheid het daarbij vanuit mijn SOUL LEVEL heeft meegekregen en dat maakt kopiëren per definitie niet mogelijk. Het is tenslotte waar de hele SOUL SIGNATURE over gaat.

Toch liet ik het deze keer niet gaan. En hieronder vertel ik je graag waarom ik het zo belangrijk vind om er iets over te delen met jou!

Het ‘toeval’ wilde dat ik die ochtend op weg naar een fotoshoot in de auto de podcast beluisterde van Teal Swan (aanrader!). Een deel van haar podcast ging over…boundaries & spiritualiteit.

Laat me met je delen waarom haar inzichten zo herkenbaar én bevestigend waren.

Vaak zien we grenzen als een hek. Een hek om iets buiten te houden. Iets wat je moet doen. Vanuit FORCE. Tot hier en niet verder. Terwijl dat is geen grens. Een grens is een gevoel. Het gevoel wat ons aangeeft: ‘this is what I like, this is what I don’t like’, ‘this is what is right for me’, ‘this is what is not right for me’. Je gevoel geeft altijd heel zuiver aan waar jouw grenzen zijn. Het ding is alleen, wij luisteren en/of handelen daar niet naar. Uit angst. Angst om niet aardig gevonden te worden of angst voor ‘bad karma’ of andersom gezien wanneer we de grens van een ander over gaan uit onzekerheid of angst niet gezien te worden.

Heel veel mensen, vooral in het ‘spirituele’ wereldje worstelen met grenzen. Ze bewaken en ze (bij een ander) respecteren. Want jij en ik zijn één toch? Overvloed! En je moet alles in liefde kunnen zien en ontvangen toch? Boos worden of een grens aangeven is je ego.

En dat klopt dus niet. Ja, het is wel je ego maar je bent hier op aarde. In de vaste materie. We hebben allemaal de taak én de wens om sterrenstof mét stieren energie te verbinden. Anders was je wel op die ster gebleven.

Het ding met grenzen is dan ook niet zozeer dat anderen onze grenzen overschrijden, het ding is dat WIJ onze EIGEN persoonlijke grenzen schenden, niet honoreren. Waarmee we eigenlijk tegen onszelf zeggen; ik kan niet op je vertrouwen. Dat is nogal wat. Qua energie. Als je eigenlijk jezelf niet kunt vertrouwen.

Als je gezonde grenzen wilt, zul je aan de slag moeten met je TRUECOLORS. Jezelf écht kennen en durven zijn. Jezelf toestemming geven een grens te mogen voelen, erkennen én ernaar handelen. In ieder geval voor jezelf.

Het deed me denken aan een hele waardevolle les die ik jaren geleden kreeg van een medium waar ik was voor een les over karma & lichamelijke healing. Ze zei tegen me:

“Lieve Claire. Natuurlijk. Alles is één. Zo boven, zo beneden. En ja, in de basis is je ‘huis’ open. Is iedereen welkom. Ben je hier om te delen, te geven en te helpen. Te verbinden. Het samen te doen. Maar als iemand jouw kasteel bewust binnenwandelt met de intentie om op je tapijt te kotsen, dan zet je ze buiten. Zo simpel is het en dat is niet minder spiritueel!”

En zoals dat gaat was het niet voor niets dat ik juist deze podcast besluisterde die ochtend.

Om mijn inzicht en punt voor jou nog wat meer te kunnen duiden moet ik nog iets meer vertellen over dit specifieke incident. Niet om de ander in een kwaad daglicht te stellen, er een groter drama van te maken dan nodig of er nog meer energie aan ‘vuil’ te maken maar omdat het zo mooi illustreert waar het wat mij betreft écht fout gaat qua STERRENSTOF.

Op het moment dat ik het opengooide in het telefoongesprek gebeurde er namelijk iets interessants wat ik steeds vaker tegenkom. Degene erkende dat ze wel degelijk wist dat dit mijn concept was (want ze was op het idee gekomen doordat ze er over las in een nieuwsbrief waarin ik en mijn concept werden genoemd). Ze gaf ook min of meer toe dat ze wist dat het niet echt klopte door  te vertellen dat ze even had gegoogled of het dan iets was wat ik kon claimen (nee natuurlijk niet, het zijn Engelse bestaande termen) maar – en nu komt ‘ie – ze was niet van plan om het te gaan aanpassen want ze had gevraagd aan het Universum om een teken, opende de nieuwsbrief, las daar de woorden van mijn concept en wist: dit is mijn teken. Ze voelde het ongelofelijk resoneren met wat zij te doen heeft en voelde aan alles dat ze hier mee door mocht gaan omdat de wereld dit nodig heeft en het groter is dan ik en zij.

En daar kwam het allemaal heel mooi samen. Sterrenstof meets stierenenergie. Spiritualiteit en aardse grenzen. Dus daar lag ‘ie dan op tafel. De spirituele kaart waar niets tegen opgewassen is. De ‘ik voel’. De ‘het is een teken’. De ‘het is de bedoeling’. Een ego reactie met een spiritueel jasje om dat wat in de basis niet klopt recht te praten.

Dé reden waarom zoveel mensen die ik ken op dit moment de hele spirituele beweging NIET trekken. En ze hebben groot gelijk.

Tijd voor een grens.

Voor mij als spirituele ondernemer in een pinterest instagram wereld is het heel eenvoudig. Ideeën hangen in de lucht. Collectieve energie. We gaan een tijdperk in waarbij we juist SAMEN een verschuiving mogen brengen. Woorden zijn niet van jou of van mij. SOUL SIGNATURE zijn niet MIJN woorden. Truecolors ís een liedje. Easy Peasy een zegswijze.

Ik werd er door een leuke man in deze context op gewezen dat: STERRENSTOF het bekendste liedje van De Jeugd van Tegenwoordig is. “maar ik ga ervanuit dat – ondanks dat je dit wist – je gewoon met de naam aan de slag ging.” Ook zei hij: joh, laat het gaan, het op instagram benoemen is niet chique.

Hier moest ik om glimlachen. Niet alleen ben ik kennelijk te oud om dit liedje te kennen (ik had geen idee honestly) ook vraagt het kennelijk om een nuance. Als ik ook een liedje was gaan rappen over sterrenstof had hij een punt gehad. Tenminste in deze context. Daarbij gebruik ik het woord (wat ook niet van de Jeugd is) in combinatie met stierenenergie.

Op het moment dat je je eigen combinaties maakt, er je eigen handtekening en invulling aan geeft. Verschillende kleuren combineert tot jouw unieke palet, dat gaat laden met jouw intentie, jouw why, jouw soul purpose, jouw woorden en jouw inhoud. Daarbij credits geeft waar ze horen. Dan is het wél van jou. Dan draagt het jouw energie. En dan mag je dat beschermen als iemand naar binnen marcheert met de intentie om op je tapijt te kotsen. Niet vanuit FORCE maar vanuit POWER.

We laten ons allemaal inspireren, ook ik. En zoals gezegd: alles is er al. Bestaat al. Is al een keer gedaan. Klopt. En wie weet tap je in op het collectieve veld en maak je heel toevallig precies hetzelfde als een ander. Kan allemaal. Je zult mij er dan ook niet over horen en ik maak me er ongetwijfeld zelf ook schuldig aan.

Maar als je iets ziet van een ander wat je zo raakt, wat zo klopt bij dat wat jij hier ook mag komen doen dan heb je wat mij betreft twee keuzes:

 1. Bel de ander op. Geef aan dat je het zo mooi en te gek vindt. Geef aan dat je oprecht voelt dat het groter is dan jou of mij en vraag of het oké is als je er ook iets mee doet. Wie weet ontstaat er wel iets heel moois samen. Dat is pas een compliment. Dat is pas ‘for the greater good’.
 2. Zie het teken zoals het is bedoeld namelijk; “kijk, je vroeg om een sign. Dit is de richting die je op mag. Dit is het gevoel waar jij naar op zoek bent. Voel het, zie het en maak er nu je EIGEN soul signature van. Met je eigen woorden, met je eigen kleuren met je eigen energie.

Kies je er bewust voor om de grens en het harde werken van een ander te negeren en gewoon te kopiëren? Tja, dan vraag ik me af, wie is er dan niet zo chique?

Mijn stierenboodschap? it’s okay om je grenzen aan te geven. Het is je verantwoordelijkheid om gehoor te geven aan je eigen gevoel en jezelf te vertrouwen, zeker als ondernemer. Mijn sterrenwens? SAMEN. Elkaar versterken. Een collectieve boodschap van bewustwording ook inderdaad het individu laten overstijgen. Maar dan ook wel écht samen. Op zielsniveau en zonder alle spiriewirie bullshit.

Laat ik het nu lekker los!

x C.

6 Reacties

 1. Marije

  Mooi geschreven Claire. Spiritualiteit is geen ‘excuus’ maar een verantwoordelijkheid! Naar jezelf en dus naar de ander.

  • Claire

   Ja mooi!! Marije. Hele fijne nuance. Spiritualiteit is geen excuus maar een verantwoordelijkheid. Thank you.

 2. Sanne

  Wauw Claire, wat mooi geschreven en wat een sterke boodschap. Mooi dat je Sterrenstof en stierenenergie zo combineert en fijn van je dat je dit mooie inzicht met ons deelt ?

 3. Marlies

  Super mooi! Grappig, blijkbaar hangt het thema grenzen en autonomie in de lucht. Ik worstel er op mijn eigen manier mee. Voel een enorme innerlijke irritatie op iemand die niet mijn content, maar mijn zijn kopieert. Wat natuurlijk niet kan, omdat zijn werkelijke inhoud en de gekopieerde vorm (die met míjn inhoud matcht) niet passen. Een gekopieert masker, waarmee hij zich voordoet als iemand die hij niet is. Whaa, MEGA frustrerend vind ik dat (want het ‘klopt’ niet) en nog een hele ontdekkingstocht om te kijken hoe ik me daartoe verhoud. Ga ik de strijd aan, (wat praktisch onmogelijk is, want ik kan niet ‘bewijzen’ wat ik voel en de kans, of in elk geval de angst, is groot dat ik dan straks degene ben die zogenaamd gek is) óf hou ik de eer aan mezelf. Luister ik naar mijn gevoel, naar mijn innerlijke weten, geef ik mijn irritatie de ruimte, accepteer ik dat mensen er met open ogen intrappen en loop ik vervolgens eigen-wijs door op mijn eigen-wijze-weg, onbegrepen, ongekend en ongezien misschien maar in elk geval wel trouw aan mezelf. Wat een energie heeft het in het verleden gekost om deze strijd aan te gaan, om te vechten voor iets dat ‘eerlijk’ is en dat klopt. Dat wil ik niet meer. In plaats daarvan erken ik mijn innerlijke grens. Ík trap er niet meer in en stel mijn energie niet beschikbaar voor mensen die komen tappen en halen en nog niet bereid of dapper genoeg zijn om zichzelf in te brengen in het geheel. Ik wil ook graag sámen, maar dan wel vanuit authenticiteit, autonomie en empowerment van alle deelnemers. Eerlijk, rauw, puur, menselijk en kwetsbaar, waarbij iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en een eerlijke bijdrage levert aan het geheel. Om op een gelijkwaardige manier van elkaars eigenheid en worstelingen te kunnen leren en aan elkaar te kunnen groeien. Dát is voor mij rijkdom. Iedereen die nog niet bij kan dragen aan die rijkdom en alleen komt halen, die zichzelf nog niet durft, kan of wil inbrengen of laten zien en ook niet de intentie heeft om dat te oefenen of te leren, krijgt geen toegang tot mijn leven en energie. Er zijn anderen die het spelletje nog prima volgens oude regels willen spelen, maar ik ben daar klaar mee en kies steeds vaker en bewuster voor iets nieuws, dat puur, eerlijk en zuiver is. Omdat dát is wat mij voedt en waar ik zelf graag aan bij wil dragen. In al mijn niet weten, mijn onvermogen, mijn strubbelingen en mijn zoektocht, maar wel altijd als mijn oprechte zelf, gemaakt van sterrenstof en in een heerlijk menselijke jas. Thanks Claire, voor je openheid en je zuivere inbreng! Dat valt niet te stelen of te kopiëren, want de inhoud achter de vorm past alleen bij jou. Steeds meer mensen voelen en weten dat en haken aan op je echtheid, je zuiverheid, je zijn. Én, good on you dat je bent gaan staan voor jezelf en je WAARHEID. Die is van jou en heeft jou nodig om gehoord, erkend en gesproken te worden. Thanks for the empowerment =)

 4. Sünne

  Goed zo, Claire! Je bewijst juist kracht als je je eigen creatie, dat wat je lief hebt, verdedigt.

 5. Rosita Rijkland

  Heerlijk eerlijk geschreven Claire! Love it! Danke??✨

Reageer