/

Kwetsbaarheid als kracht en je eigen true north

“Dus? Waarom doe je het niet? Wat houdt je tegen? Wat zorgt ervoor dat je hier zit en niet aan het werk bent? Gaat.”

Er volgde een antwoord van omwegen. Wat werkte maar vooral wat niet. Dingen tot nu toe gedaan. Coaches tot nu toe gevolgd. Stappen die nog eerst moesten gebeuren. Vragen over salesfunnels, strategie. Vragen over de constructie van het aanbod. Vragen over het bouwen aan een propositie.

“Je maakt het veel te moeilijk. Wat jij wilt doen, jouw aanbod, het is eigenlijk heel helder, heel simpel. Een kwestie van pick up the phone, bellen en gaan. Je doet het alleen niet.”

De host van de mastermind zei het hard, helder, super ontspannen en mét inlevingsvermogen. Degene wiens case op tafel lag had ik in de dagen daarvoor onzeker om zich heen zien kijken. Niet op zijn gemak. Gespannen. Heavy ‘i don’t belong here’ shoulders dito energy.

“Maar ik denk dat ik..” er volgde nog meer stappen. Aannames. Business ideeën en adviezen verzameld along the way.

“Nee. Keep it simple. Waarom maak je het zo ingewikkeld?”

Wat volgde raakte me tot diep in mijn ziel. Zijn verhaal. Zijn tranen. Over zijn jeugd. Over het ontbreken van een vaderfiguur. Over het niet mee kunnen op school. Over het altijd zijn van ‘the dumb kid’. Over zijn overtuiging dat hij altijd degene zou zijn die het niet zou snappen, die het sowieso niet zelf zou kunnen bedenken met zijn logische verstand. Over zijn aanname dat iets als het hebben van een succesvolle business sowieso moet voldoen aan een geheime slimme mensen code die hij nooit écht zou kunnen kraken. Maar ook zijn trots over waar hij nu stond. Zijn eigen kinderen. 

Wat er hierna gebeurde was magisch. De energie, de adem, de opluchting die volgde. Dit verhaal, nooit eerder gedeeld, het was eruit. Het moest eruit omdat het alle wegen blokkeerde. Er zat een andere man aan tafel. Een man die de boodschap ‘keep it simple’ nu wel kon horen. Die juist zijn eenvoudige manier van naar de dingen kijken als een asset kon zien. Die in de pauze gewoon twee mensen opbelde en daarmee 2 nieuwe klanten had.

Voor mij is dit de kracht van kwetsbaarheid. Get it off your chest. Off your shoulders. Omdat je anders niet kúnt groeien. Omdat je anders niet aan het werk gaat zoals bedoeld is. Niet het perse online moeten delen van je verhaal, je struggles, je ervaringen. Dat mag. Dat kan helend zijn. Dat kan werken voor en precies passen bij je business. Maar soms ook juist niet.

Een tijdje geleden kreeg ik het advies om mijn toon en insteek – vooral online – aan te passen. Minder ‘human’ te maken. Minder open. Minder spiritueel. Minder ‘dagelijkse’ struggles. Minder kwetsbaar. Omdat het zou afdoen aan mijn expert status als coach van highend (online) ondernemers. Omdat deze ondernemers me dan niet zouden inhuren. Willen betalen.

Ik snap waar het advies vandaan komt. Business & personal – of moet ik zeggen Business & kwetsbaarheid – don’t mix. We willen powerful succesverhalen die we kunnen volgen en ons de weg wijzen. Toch? 

Ik vind van niet. Ik voel van niet. Ik WEET van niet. Daar zijn (moeten) we echt voorbij.

Ik geloof dat de wereld nog zoveel echte kleuren en kwetsbaarheid ALS kracht kan gebruiken. De wachtkamers van coaches, psychologen en doktoren zitten tjokvol. Puur en alleen omdat de binnenwereld van zovelen niet (meer) klopt met de buitenkant.

Ja, misschien mag ik meer in de etalage zetten hoe ik ondernemers daar nu al mee help. Maar als het inderdaad zo zou zijn dat ik mijn hart uit mijn schrijven & spreken moet halen om ervoor te zorgen dat ik op waarde geschat word, dan niet. Echt. Dan niet.

Gelukkig heb ik daar geen zorgen over. Niet alleen vinden deze ondernemers hun weg prima naar mij en coach ik ze al. Ook is één van de dingen waar ze – en wij allemaal – juist naar op zoek zijn de combinatie tussen succes & voldoening. Het integreren van een betekenisvolle laag en purpose IN hun/onze business. Waardoor dat wat ze/we doen voldoening blijft geven ongeacht het geld verdienen of het succes behalen. Die laag vindt bijna altijd zijn oorsprong in levensverhalen, ervaringen en je bewandelde weg.

De man naast mij aan tafel gaat nu waarschijnlijk eerst zijn onderneming verder neerzetten. Zijn eigen verhaal rond maken. Voor zichzelf en zijn gezin zorgen. Maar ik weet dat er een moment komt waarin hij juist zijn ervaring, kwetsbaarheid & truecolors als ‘the dumb kid’ gaat integreren en een rolmodel wordt voor al die jongens (en meisjes) op school – zoals één van mijn zoontjes – die ook vastzitten in een systeem wat niet meer klopt. Een systeem dat kijkt met oude ogen en meet met een oude cito meetlat. Gelukkig change is coming, maar hulp is needed.

Ik mijn nieuwe Truecolor Talks podcast aflevering: “kwetsbaarheid als kracht?” praat ik verder over waarom ik denk dat we nog lang niet klaar zijn met kwetsbaarheid als kracht.

Laat me weten in de rate & review of onder deze clairity drop wat jij hiervan vindt.

Liefs Claire