/

Om te durven springen heb je een veldje nodig!

Zo vaak in gesprekken zeggen vrouwen tegen mij;

“Ik denk er al zolang over om….”

“Ik zou zo graag….”

“Super jammer maar financieel zit het er nu gewoon echt niet in om….”

“Als ik zeker zou weten dat, dan…”

Bijvoorbeeld wanneer ze overwegen om een andere weg in te slaan of te stoppen met hun baan of na een periode thuis weten: en nu ga ik het wel echt anders doen… Of wanneer ze misschien die weg al zijn ingeslagen maar op dat pad nog wel wat meer zekerheid en vertrouwen kunnen gebruiken om het steviger en vooral meer helder neer te zetten.

Allemaal komen ze op een punt waarop je dan toch zult moeten kiezen en vaak ook investeren. Sowieso in tijd. Maar vaak ook in een opleiding, workshop, coach of persoonlijk ontwikkelingstraject. In een nieuwe website of kantoorplek. Bij mij of bij iemand anders, online of offline, dat maakt eigenlijk niet uit.

En heel vaak stopt daar de ‘flow’. Schieten we daar in de kramp. Komen we daar allerlei overtuigingen tegen die misschien niet eens van onszelf zijn:

“Het moet wel meteen staan. En iets opleveren.”

“Ik kan toch onmogelijk zoveel aan mezelf uitgeven.”

“Ik moet eerst iets verdienen, dan pas mag ik…”

En heel vaak kiezen we dan toch maar om te blijven. Om niet te springen. Om dat wat we eigenlijk heel graag zouden willen uit te stellen of om zelf te blijven aanrommelen in plaats van om hulp te vragen en te leren van een ander. Om te verschuilen achter of het te saboteren met een hele lijst ‘ja maren’.

Want is het niet veel veiliger om te denken: ‘maar ik heb nu echt de ruimte niet financieel’ of ‘tja, mijn partner gelooft er niet echt in’ of ‘ik krijg het nu niet gepland en gecombineerd met mijn gezin’ of ‘ja maar wie ben ik? Ik heb geen echte ervaring of opleiding hiervoor’ of ‘ja leuk idee, maar daar kan ik toch niets mee verdienen’…

Is het niet veel veiliger om dat te denken dan om het te proberen met het risico dat je faalt. Dat het niets wordt. Dat je misschien zelfs wel echt aan de bak moet.  Soms is het zoveel fijner om te mogen dromen in plaats van om te gaan doen.

Totaal logisch natuurlijk. En het ís ook goed om weloverwogen keuzes te maken. Te onderzoeken of het wel echt kan. Of je het wel moet doen. Om niet zomaar (te blijven) investeren zonder helder plan of concept. En het kan ook super spannend zijn om je zekerheden op te geven en te kiezen voor iets waarvan je nog niet weet wat het je gaat brengen.

Is dat voor jou ook herkenbaar? Of juist helemaal niet?

Vaak schrijf ik namelijk in mijn stukjes: heel herkenbaar, ook voor mij! Maar in dit geval niet. Ik ben een springer zeker wanneer ik voel: dit moet ik gewoon doen. Voor mij – geen verrassing – begint dat altijd bij helderheid. Wanneer jij écht heel helder hebt en voelt; DIT is wat ik te doen heb. Dan wordt de stap zetten om te gaan springen weer een stukje kleiner. Minder eng en uiteindelijk onvermijdelijk. Inevitable. Het moet.

Daarna volgt vertrouwen. Vertrouwen dat met uiteindelijk niets kan gebeuren. Ik weet, uit mijn eigen ervaring, maar ook uit zoveel verhalen van andere ‘springers’ dat wanneer alles diep van binnen roept: “maar dit klopt. Dit voelt goed. Dit moet ik gewoon doen”. En je dan écht durft te gaan. All-in. Dat het Universum dan volledig achter je gaat staan. Er volgt een magical shift en er opent zich een pad wat er altijd al lag maar wat je gewoon niet zag.

Ik heb ook de laatste sleutel waarmee je vanuit dat gevoel van helderheid en vertrouwen ook echt kunt gaan. Ik deel het hieronder graag met jou! Het zit ‘m namelijk in de vraag:

WAT HEB JE NODIG?

Voor mij zijn dat altijd dezelfde 3 dingen.

1.     Helderheid. Wat is het wat ik graag wil en klopt dat ook met mijn zielenmissie? Met dat wat ik hier simpelweg te doen heb? Intuïtief weet je dat vaak wel. Een van mijn klanten omschreef het zo mooi: ‘het is die opwinding in je buik die je ook voelde als kind wanneer er iets heel leuks in het verschiet lag!’.

2.     Vertrouwen. Het leven werkt VOOR jou, niet tegen jou. Vertrouw erop dat het hoe dan ook goed komt. Er is geen foute keuze. Er is hooguit leergeld. Het brengt je altijd iets. En kijk eens terug naar alle keuzes of ervaringen waar je ooit voor stond en dacht: oh als dit maar goed komt. Je bent er nog. En dikke kans dat het ook heus allemaal goed is gekomen en misschien zelfs wel de beste beslissing ooit was.

3.     Een veldje. Deze laatste is voor mij essentieel. Ik heb het geleerd van Toky Janssen. Mijn spirituele guru coach die ook altijd aanwezig is op mijn seminars en waarmee ik eind november een 2-daagse mastermind organiseer.  Ik leg je dit het beste uit met een voorbeeld, so here we go:

Stel je staat voor de keuze om in jezelf en je nieuwe business (idee, droom) te investeren. Je voelt intuïtief: “oeh, dit moet ik eigenlijk doen.” Maar je schiet ook meteen in de angst: “is dit het wel echt? En vaak: dit kan ik eigenlijk niet betalen.”

Dan zijn er twee dingen heel erg belangrijk:

1.     Geld is energie. Het is iets wat jij vast kunt zetten of kunt laten stromen. Om het te laten stromen heb je vertrouwen nodig. Dat vertrouwen zit natuurlijk in jezelf MAAR het is ook essentieel om – en daar komt ‘ie – ‘een positief veldje’ te creëren. Een veldje van energie. Een veldje van vertrouwen. Een veldje wat het ‘window’ maakt waardoor je kunt springen. Dat veldje kun je zelf maken. Dat doe je bijvoorbeeld door mensen om je heen te verzamelen die in jou en in dat wat jij te doen hebt geloven. Misschien nog wel meer dan jijzelf. Die er zuiver naar kunnen kijken en zeggen: ja dit klopt gewoon. Die de energie die jij nodig hebt om te kunnen springen versterken en die misschien zelfs wel zeggen: ik help je wel! In steun of in tijd, in ruimte of in geld.

Dit kan je partner zijn of je familie. Dit kunnen vriendinnen zijn of juist de mensen met wat meer afstand. Een coach misschien of een zakelijke partner. Voor mij is het net vóór het springen bijvoorbeeld niet mijn partner. Hij zal altijd eerder vanuit zijn eigen overtuigingen zeggen: ‘moet je dat wel doen? En je gaat toch niet weer zoveel investeren?’. Na het springen ligt dat anders. Dan helpt hij me bijvoorbeeld met het geven van extra ruimte zodat ik ook tijd heb om te blijven gaan.

Voor mij is het wel mijn familie en in het bijzonder mijn vader. Ook een super goede adviseur en ondernemers die weet dat de kosten voor de baten uitgaan en mij bij mijn eerste sprongen vanuit vertrouwen financieel heeft geholpen, no questions asked. Voor mij zijn het ook 2 of 3 hele goede ‘business’ vriendinnen die altijd in mij zien wat ik zelf soms nog niet zie en daarmee mijn veldje hoog houden. En tenslotte laat ik me altijd spiritueel coachen. Door Toky of door anderen.

 

2.     No half ass. Als je springt, als je ervoor gaat, als je een veldje om je heen hebt die je daarin helemaal ondersteunt dan moet je echt zelf stoppen met het te saboteren. Stoppen met je te verschuilen en stoppen met je terug te laten hengelen door oude overtuigingen en belemmeringen. Of zoals Tony Robbins het zeg: ‘you have to play ALL-IN. NO.HALF.ASS’. Je moet jezelf serieus nemen. Stel je zegt JA tegen een traject waar je echt best wel wat in investeert, dan moet je er ook echt helemaal voor gaan. Aan de bak. Aan het werk. Het fundament gaan leggen. De bedding creëren. Stoppen met koffiedrinken. Stoppen met van seminar naar seminar en van opleiding naar opleiding te gaan. Stoppen met waaieren of denken: “maar dit kan ik natuurlijk ook doen of moet ik niet toch dat want dat is bij hem of haar ook een succes…”.

Na het springen gaat het natuurlijk niet vanzelf. Dan komt jezelf serieus nemen, werken. Focus. Zaaien. Eerst gaan doen en dan pas weer een nieuwe stap, een nieuwe fase en misschien weer een nieuwe investering. Vol vertrouwen. En als je dat vertrouwen even verliest of het niet meer ziet: hup je veldje in.

Mijn vraag aan jou is dan ook: Wat heb JIJ nodig? Heb je dat helder? Wat heb jij nodig om te stoppen met te kijken vanuit tekort of angst en te durven gaan voor dat wat je zo graag wilt? Is het helderheid? Vertrouwen? Tijd? Ruimte? Geld? En durf je daarom te vragen? Bij de mensen die je kunnen helpen met het neerzetten van jouw veldje.

Ik ben benieuwd!

Liefs Claire

 

Ps. Dit najaar creëer ik zelf ook weer twee veldjes.

1. Op 22 & 23 november organiseer ik samen met Toky Janssen een tweedaagse exclusieve TRUECOLOR PURPOSE MASTERMIND. Een mastermind geschikt voor hen die al een business hebben staan, die al gesprongen en al even onderweg zijn. Tijdens de mastermind gaan we spiritualiteit koppelen aan praktische creativiteit. We gaan je concept verstevigen en verhelderen en we checken steeds weer aan de binnenkant: klopt dit met wat ik echt te doen heb hier en wat staat er energetisch misschien nog in de weg (sabotage). Er zijn maximaal 6 plekken en als je écht interesse hebt mag je me een mailtje sturen voor meer informatie en prijs.

2. In januari start er weer een nieuwe groep met de 4e editie van de CLAIRITY COURSE. Deze cursus van 5 maanden is bedoeld voor iedereen die aan het begin staat van een nieuwe afslag en nieuw avontuur en hulp kan gebruiken bij vertrouwen en helderheid over ‘WAT DAN’ enerzijds en concrete praktische invulling (HOE DAN) anderzijds. Wanneer je je VOOR eind oktober aanmeldt voor deze course ontvang je hier ook een super mooie korting én early bird bonus op. Voor meer info mag je me ook mailen.