/

Kortsluiting

“Hey met mij, hoe is het? Hoe was je week? Ben je er klaar voor?”

“Yes, locatie: check. Special catering: check. Truecolor give aways: check. Sprekers: check, opvang voor de kindjes: check, check! Ik moet alleen nog even mijn eigen talks goed voorbereiden.”

Over 4 dagen is het zover en sta ik voor de tweede keer op het podium tijdens mijn eigen Seminar. Een van de hoofdthema’s is: STOP met vergelijken. Niet alleen omdat jij je eigen pad te bewandelen hebt, met je eigen lessen en je eigen zielenmissie. Maar ook omdat je je vaak met de verkeerde persoon vergelijkt. Iemand met een compleet ander setje kaarten in handen. Waardoor de vergelijking alleen maar voor frustratie zorgt. Het gevoel dat je iets fout doet, niet begrijpt, uit het verkeerde hout gesneden bent en nog echt niets voorstelt met je minder dan X volgers.

Dat vergelijken wordt ons natuurlijk steeds makkelijker gemaakt. Je hoeft je tijdlijn maar te openen en de boodschappen over hoe the sky the limit is, er geen grenzen zijn. Hoe overvloed en een fantastisch leven ook voor jou binnen handbereik liggen, vliegen je om de oren.

Moet je natuurlijk wél de juiste mindset hebben, stoppen met al die angsten, gewoon investeren, je beperkende overtuigingen als onzin bestempelen en jezelf vooral NIET kleiner maken.

Met andere woorden: jij hebt clearly de memo van het Universum gemist waar de code op staat hoe je moeiteloos kunt manifesteren.

Ik krijg eerlijk gezegd altijd een beetje kortsluiting bij het lezen van die berichten. Niet omdat het niet waar is. Want het klopt! Ook ik geloof in overvloed, frequentie, positive mindset en mogelijkheden. Sterker nog ik schrijf er regelmatig over en mijn cursussen zitten vol met opdrachten ‘to clear your mind’.

De kortsluiting zit hem in het gebrek aan nuance, eerlijkheid en vooral realiteit.

Niet alleen wordt er compleet voorbij gegaan aan HOE je dat dan precies moet doen? Afrekenen met die angsten bijvoorbeeld, ook schetst het een wereld waar alleen mooie kleuren welkom zijn. Waar het alleen gaat over wat het oplevert (tonnen! vrijheid!) en niet wat het je kost (harde keuzes, tijd, vriendschappen..).

Terwijl we toch allemaal ook weten dat dat ook een universele wet is: licht bestaat bij de gratie van donker.

Tijdens het seminar gaan we daarom kijken naar jouw kleuren. Jouw keuzes. Jouw setje kaarten en jouw realiteit.

Want stel je hebt gekozen (voor zover er een keuze is) voor een leven mét kinderen. Realiseer je je dan, als je je bijvoorbeeld vergelijkt met Oprah of Marie dat zij kozen voor iets anders? En stel je bent een vrouw, realiseer je je dan dat Tony, Guy en Michael dat niet zijn? Of stel je hebt gekozen voor een publiek leven in de schijnwerpers, realiseer je je dan dat je privacy hetgeen is wat je opgeeft? Natuurlijk, ook jij kunt dat bereiken. Het wordt alleen wel lastig als je dat wat het je kost niet wilt betalen.

Ik zie het gebeuren, bijvoorbeeld met de foodbloggers waar ik me tijdens het schrijven van Easy Peasy soms mee vergeleek. Die toen nog geen kinderen hadden. Die in mijn ogen als een raket naar die sky schoten waar ik een hoofdstuk probeerde af te ronden tijdens het middagslaapje en alleen maar dacht: HOE DAN?

Voor een aantal van hen zijn er inmiddels ook kinderen. En ervaren ze wat voor game changer dat is. Een game changer waar je ook in overvloed bij wilt zijn, die vaak meer dan 50% van je tijd en je agenda opslokt waardoor jouw weg naar die sky misschien wat minder hard gaat.

Welkom bij een ander setje kaarten. Niet meer, niet minder, gewoon ANDERS.

Natuurlijk kun en mag je je laten inspireren: wow, dat zou ik ook wel willen. Daar wil ik naar toe. Daar kan ik van leren. Ik doe dat ook. En ik hoop dat als je dit leest, ik jou misschien ook wel inspireer. Met alles wat ik wel of niet doe. Maar vergeet niet ook in de spiegel te kijken. Ben eens écht eerlijk naar jezelf; hoe ziet jouw realiteit eruit? En welke prijs ben jij echt bereid om te betalen? Of moet je betalen?

Het manifesteert nu eenmaal wat minder moeiteloos wanneer er een minimensje op je borst geplakt ligt met 40 graden koorts. Of wanneer je man vaak in het buitenland is en je er alleen voor staat. Of de keuze tussen 500,- investeren in een facebook advertentie het toch echt af moet leggen tegen een lidmaatschap bij de voetbalclub van je zoontjes.

Mijn seminar was opnieuw binnen no time uitverkocht. In de zomervakantie notabene. En heel even klonk het stemmetje van een business coach in mijn oor, waarom zou je nu stoppen? Als dit al het resultaat is zonder advertenties, zonder lanceringsstrategie.. Waarom ga je niet voor een 2x zo grote zaal? Realiseer je je wel de potentie die het heeft? Heel even twijfelde ik. Maar toen realiseerde ik me mijn setje kaarten. Mijn human design. Mijn boodschap en missie. Maar ook mijn rol als mama. Waarbij de eerste weken van september al zwaar genoeg zijn met het terug in het ritme krijgen van het hele gezin. Hoe fijn is dan de ‘sold out’ boodschap? Weg met die stress om NOG MEER te bereiken.

En begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niet dat het niet kan. Ik zeg ook niet dat mindset, visualiseren of ‘raising your standards’ niet werken. En ik zeg al helemaal niet dat je er niet voor moet gaan. Shoot for the moon!

Ik zeg alleen ook: laat je inspireren maar stop alsjeblieft met vergelijken. Zo vaak zie je de prijs die er voor keuzes betaald wordt niet als boodschap op die tijdlijn voorbij komen. Kies je rolmodellen daarom zorgvuldig, volg en vertrouw op je eigen weg. Alles heeft een reden en een eigen ritme, tijd. Eén ding kan ik je met zekerheid zeggen, jouw bijdrage aan het grotere geheel is absoluut anders dan die van degene waarmee je je vergelijkt. En misschien ook zomaar iets heel anders dan jij zelf denkt.

Liefs Claire